Pomidory to jednoroczne rośliny, które znane były już od 10 wieku p.n.e. w Peru, Ekwadorze, Boliwii. W Europie pojawiły się ok. 1548 roku w Hiszpanii, Portugalii, Francji i Włoszech, natomiast w Polsce ich popularność nastąpiła w czasie I wojny światowej. Pomidory zawierają duże ilości witaminy C, kwas foliowy, witaminę E, flawonoidy, śladowe ilości nikotyny oraz likopen.

Likopen jest jednym z ponad 600 karotenoidów (naturalnych pigmentów). Nadaje kolor czerwony owocom i warzywom. Związek ten używany był jako barwnik od dawna, jednak dopiero w ostatnich latach badacze zwrócili na niego uwagę ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zalety tego karotenoidu doprowadziły do zwiększenia jego ilości w uprawach – szczególnie jeśli chodzi o pomidory (poprzez np. manipulacje genetyczne). Likopen nie może być wytworzony przez organizm człowieka ani zwierząt – musi być dostarczany z warzyw i owoców.

Główną rolą likopenu w organizmie jest wychwytywanie wolnych rodników sprzyjających powstawaniu nowotworów pl.wikipedia.org. Jest więc naturalnym antyoksydantem. Dodatkowo zatrzymuje rozwój komórek nowotworowych, a nawet pobudza je do ich naturalnej śmierci tzw. „apoptozy” (rak prostaty).

Jednym z głównych źródeł likopenu w żywności są właśnie pomidory. Największe jego ilości są w pomidorach dojrzewających na słońcu.

Likopen jest lepiej wchłaniany z pokarmów po obróbce termicznej. Zwiększona absorpcja następuje również w obecności tłuszczu w pożywieniu, gdyż likopen jest rozpuszczalny w tłuszczach. Produktami o najlepszej przyswajalności są więc koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Inne pokarmy zawierające ten karotenoid to: arbuz, czerwony grejpfrut, papaja. Inne pokarmy zawierające ten karotenoid to: arbuz, czerwony grejpfrut, papaja

Rate this post