Dieta cukrzycowa potrzebuje dyscypliny. Odpowiednio stosowana pomoże w zachowaniu odpowiedniej harmonii cukru w organizmie. Dieta ta posiada kluczowe zastosowanie u osób chorych na cukrzycę, aczkolwiek stosować mogą ją także osoby, które nie chcą zapaść na tą chorobę. Jednak lepiej zapobiegać aniżeli leczyć. Ten sposób żywienia używać może każda osoba z włączeniem indywidualnego powszedniego zapotrzebowania na kalorie. W tej sprawie najlepszym rozwiązaniem jest konsultacja z lekarzem.

Do pryncypialnych zasad diety cukrzycowej przynależą:

  •     przestrzeganie codziennego harmonogramu żywieniowego. Obejmuje to, że pierwszy posiłek jemy najpóźniej do 2 godzin po przebudzeniu, a ostatni do 2 godzin przed snem;
  •     dieta musi być oparta o codzienny harmonogram zapotrzebowania na kalorie;
  •     posiłki powinny zawierać każdą jedną grupę pokarmową, innymi słowy tłuszcze, węglowodany, białka itd pl.wikipedia.org.;
  •     produkty w największym stopniu rekomendowane, zawierające białko to ryby oraz chude mięsa. Oczywiście także można wykorzystać rośliny strączkowe oraz chudy nabiał;
  •     źródłami tłuszczu w diecie są oleje roślinne, orzechy;
  •     stosować możemy wszystkie warzywa z wykluczenie ziemniaków, buraków oraz kukurydzy. Te trzeba spożywać jak najrzadziej, max. 2 razy na tydzień;
  •     należy spożywać napoje niesłodzone, bez wątpliwości najlepsza jest zwykła, czysta, niegazowana woda, albo też kawa bez cukru;

Posiłki w diecie cukrzycowej trzeba jadać dość systematycznie w mniejszych porcjach. Najlepiej, aby odbywało się to w 3-4 godzinnych odstępach czasowych. To przyczynia się do wyzbycia uczucia głodu pl.wikipedia.org. To natomiast wiąże się ze obniżeniem stężenia cukru w naszym organizmie. Najczęściej przy tej diecie rekomenduje się 3 główne posiłki, tj. śniadanie, obiad, kolacja, a także 2 przekąski podczas dnia, tj. II śniadanie oraz podwieczorek. Dzienny plan żywieniowy bazujący o dietę cukrzycową powinien komponować się z węglowodanów (50-60%), tłuszczy (30%) oraz białka (10-15%).
Artykuły stosowane w diecie:

  •     nabiały – kefir, twaróg, jogurt
  •     pieczywo – pełnoziarniste, razowe
  •     kasze – gruboziarniste
  •     ryż, makarony
  •     warzywa – nasiona roślin strączkowych, fasola, soczewica, ogórki, pomidory, kalafior, papryka, rzodkiewka, sałata zielona, szparagi, kapusta pekińska, seler, brukselka
  •     owoce – arbuzy, grejpfruty, śliwki, winogrona, banany, pomarańcze, truskawki, jabłka (owoce te spożywamy w ilościach 200-300 g na dobę)
  •     białka – mięso z kurczaka, chude gatunki mięsa (cielęcina, wołowina, indyk), ryby morskie (należy pamiętać o normie dobowej, tj. 300 g)

Osoby stosujące dietę cukrzycową powinny popijać dużo wody mineralnej, soku pomidorowego, kawy, herbaty – jak najbardziej bez cukru pl.wikipedia.org. Stosowanie diety cukrzycowej eliminuje picie napojów słodzonych typu cola, pepsi. Dieta wyklucza także spożywanie alkoholu.

Orientacyjny dzienny jadłospis:

  •     I śniadanie – musli, kawa z mlekiem;
  •     II śniadanie – kanapki z pieczywa pełnoziarnistego z masłem, sałatą, pomidorem oraz wędliną drobiową;
  •     Obiad – duszona pierś z kurczaka, kasza, sałatka z kapusty pekińskiej;
  •     Podwieczorek – kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem i do tego jakiekolwiek warzywo, np. pomidor;
  •     Kolacja – kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem oraz do tego dowolne warzywo, np. pomidor;
  •     Kolacja – kanapki z chudym twarogiem, szczypiorkiem oraz do tego dowolne warzywo, np

Rate this post